New Horizons
De NASA heeft op 19 januari 2006 de New Horizons naar Pluto gelanceerd, waar hij op 14 juli 2015 aankomt.

Er wordt een onderdeel van SpaceShipOne, de vlag van de Verenigde Staten en een cd met 450.000 namen meegestuurd.


New Horizons weegt 450 kilogram en heeft een voortdrijvingsmechanisme op radioactief plutonium, die er voor zorgt dat de sonde een snelheid krijgt van 290 meter per seconde.

Het meest opvallende onderdeel is de ruim twee meter grote schotelantenne, die nodig is om op afstand tot 7,5 miljard kilometer met de aarde te kunnen communiceren.

De missie van de New Horizons is foto's maken, met zeven wetenschappelijke instrumenten, voor onderzoek naar de temperatuur en atmosfeer van Pluto, Charon en misschien de nieuw ontdekte maantjes.


Logo van de New Horizons-missie

Om de vlucht van de New Horizons nog meer te versnellen werd in februari 2007 met een flyby langs Jupiter gebruik gemaakt van de aantrekkingskracht van de planeet en heeft de sonde gelijktijdig, gedurende 4 maanden, Jupiter onderzocht.

Pluto en Jupiter staan gunstig ten opzichte van elkaar, zodat de New Horizons door de flyby, Pluto in ongeveer acht tot negen jaar kan bereiken.

Zonder hulp van flyby zou dit ongeveer 3 jaar langer duren.

De New Horizons gaat niet in een baan om Pluto draaien maar vliegt erlangs, met een snelheid van 11 kilometer per seconde op een afstand van 10.000 kilometer.

Vier maanden voor de aankomst zal de New Horizons met waarnemen beginnen.
Als de sonde drie dagen vliegen van Pluto en Charon verwijderd is begint hij met foto's maken.

Op 14 juli 2015 zal de New Horizons langs Pluto reizen en foto's maken.
Na de voorbijvlucht zal het nog 9 maanden duren voordat alle data naar de aarde zijn gezonden.

Tussen 2016 en 2020 vliegt hij door naar de Kuipergordel, waar de ruimtesonde nog langs één of twee andere ijswerelden kan vliegen.