Jupiter
Galileo
De Galileo-sonde is vernoemd naar de astronoom Galileo Galilei.

De Galileo is op 18 oktober 1989 gelanceerd vanaf Cape Canaveral (in Florida) en deed er 6 jaar over om naar Jupiter toe te vliegen.


Lancering van de Galileo

Hij begon met het onderzoek in december 1995, dit zou tot 21 september 2003 doorgaan. Als laatste onderdeel van zijn missie, daalde Galileo af in de dampkring van Jupiter, waar hij door de enorme druk werd verpletterd, dit om een botsing met andere manen te voorkomen.

De missie van de Galileo was om informatie te verzamelen over Jupiter en zijn manen. Hij onderzocht Jupiters atmosfeer, de magnetosfeer (aantrekkingskracht) en de vier grootste manen twee jaar lang, maar het ging zo goed dat NASA besloot langer gebruik te maken van de sonde.

Hij heeft in totaal ongeveer 14.000 foto's gemaakt en 4,6 miljard kilometer afgelegd.


Galileo had ook de Jupiter-sonde aan boord, deze werd in juli 1995 losgekoppeld, om af te dalen in de atmosfeer van Jupiter om de samenstelling te onderzoeken.

Hiervoor had hij ongeveer één uur de tijd, voor hij door de druk verpletterd zou worden. Hij had zes wetenschappelijke instrumenten aan boord en woog 339 kilo.

Galileo was de eerste missie die in plaats van voorbij Jupiter te vliegen, in een baan om Jupiter gebracht zou worden en deze zou gaan onderzoeken.


Shoemaker-Levy 9

In juli 1994 sloeg de komeet Shoemaker-Levy 9 in op Jupiter met een snelheid van 216.000 kilometer per uur. De komeet spatte in meer dan 20 stukken uiteen.
Deze stukken ontploften als vuurballen en veroorzaakten donkere vlekken in de atmosfeer.

De NASA heeft het ruimtevaartuig Juno op 30 juni 2010 naar Jupiter gestuurd als vervolg op de Galileo.

Lees verder over Jupiter:

Algemene informatieLagen & AtmosfeerManenOntstaanRingenRuimtevaart
Top