Quasar
Een quasar (quasi-stellar radio source) is een sterachtig hemellichaam, die zich op een zeer grote afstand, van miljarden lichtjaren, van de aarde bevindt.

De meeste quasars (zichtbaar licht) zenden ultraviolette straling uit en zijn een enorme energiebron van röntgen- en radiostraling.


Een quasar (heldere kern)

Quasars zijn heel heldere kernen van grote en kleine ver verwijderde sterrenstelsels. In de kern of in de directe omgeving bevindt zich vermoedelijk een zwaar zwart gat.

Met behulp van de Very Large Telescope en de Keck II Telescope hebben astronomen in 2007 drie quasars ontdekt op een afstand van meer dan tien miljard lichtjaar bij de aarde vandaan. De ontdekking geeft aan dat het jonge heelal erg onstuimig en chaotisch was.


De drie quasars, aangegeven met pijlen

De drie quasars hebben dezelfde roodverschuiving en bevinden zich dus op dezelfde afstand.
Dit duidt erop dat het om een samenscholing van drie superzware zwart gaten gaat in de kernen van drie verre melkwegstelsels die dicht bij elkaar staan.
Waarschijnlijk gaat het om drie stelsels die met elkaar in botsing zijn.
De quasars zelf liggen in de ruimte slechts 100.000 tot 150.000 lichtjaar uit elkaar, dit is ongeveer de doorsnede van ons melkwegstelsel.

Er zijn ongeveer 100.000 quasars bekend, waarvan enkele dubbelquasars.
Dit is de eerste keer dat een trio van quasars wordt ontdekt.
Quasars zijn zeer zeldzame objecten, twee quasars dicht bij elkaar is al uniek, maae de ontdekking van drie quasars is helemaal onverwacht.

Een van de drie gevonden quasars werd al in 1989 ontdekt, later werd een tweede ontdekt, nu een derde.
De astronomen zijn benieuwd of deze drie quasars in de toekomst samensmelten tot één zwart gat.
Mocht dit zo zijn, dan is dat een unieke en gewelddadige versmelting.