Stardust
Op 7 februari 1999 is de Stardust van de NASA gelanceerd en had als doel komeetstof en stofdeeltjes op te vangen van de komeet Wild 2 en mee terug te nemen naar de aarde.

In 2000 begon de sonde ruimtestof te verzamelen.

In januari 2004 kwam de Stardust bij de komeet aan, vloog er op een afstand van 240 kilometer langs, maakte foto's en verzamelde stofdeeltjes van de komeet.


Stardust

Tijdens de passage werden 72 opnamen gemaakt.

Komeet Wild 2 is een ongeveer 5 kilometer grote bal van ijs, gruis en stof, die in een baan tussen Mars en Jupiter om de zon draait, de planetoïdengordel, maar is ontstaan in het gebied voorbij de baan van Neptunus, waar in de oernevel ook veel ijs ontstond (van water en andere verbindingen).
Kometen als Wild 2 zijn nog niet zo lang geleden via de aantrekkingskracht van Neptunus en Jupiter in een kleinere baan om de zon gestuurd.


Komeet Wild 2

Wild 2 is de vierde komeet die in de ruimte wordt bestudeerd, maar de eerste waarvan materiaal naar de aarde wordt teruggebracht.

Op 15 januari 2006 is de Stardust naar de aarde teruggekeerd.
Als de sonde de capsule los heeft gelaten, vervolgt ze haar baan om de zon, met de mogelijkheid om andere kometen te fotograferen.


Capsule van de Stardust teruggekeerd op aarde, met daarin materiaal van de komeet

Stardust heeft, na zijn lancering op 7 februari 1999, een lange succesvolle missie volbracht.
In totaal heeft hij een afstand van bijna zes miljard kilometer afgelegd.

Hij heeft deeltjes opgevangen van komeet Wild 2, planetoïde Annefrank gefotografeerd en een flyby gemaakt langs komeet Tempel 1.
Op donderdag 24 maart 2011 heeft Stardust op een afstand van 312 miljoen kilometer zijn laatste signalen naar de aarde gezonden.